Cum se citește graficul cazurilor COVID-19?

Într-o scurtă conversație pe care am avut-o pe Twitter cu Tara Skurtu mi-am dat seama că nu foarte multă lume înțelege cum se citește acel grafic, și de fiecare dată răsuflă ușurată când vine ziua de luni și apar mai puține cazuri. Un lucru care se uită este că avem un ritm de 7 zile în care se întâmplă diverse lucruri (de exemplu în ziua de duminică sunt mai puține cazuri, cele mai multe sunt miercuri-joi). Oamenii se uită la următorul grafic:

Datele sunt scoase de la Centrul European de prevenirea și controlul bolilor

Datele sunt scoase de la Centrul European de prevenirea și controlul bolilor

Dar e un grafic înșelător, care ne arată că avem, astăzi, o scădere. Nimic mai fals, însă; un grafic mult mai bun ar fi cel al mediei ultimelor 7 zile (sau, mai bine, 14 zile), ca să înțelegem mult mai bine unde ne aflăm.

Media pe ultimele 7 zile

Media pe ultimele 7 zile

Graficul ăsta ne arată, practic, că noi suntem în cel de-al doilea val pe care am încercat să-l mai domolim prin august, dar mult prea puțin. Pentru referință, pun și un grafic combinat cu cele două informații.

Ambele statistici

Ambele statistici

Cu alte cuvinte, vârfurile sunt un pic mai mari decât media aceasta, ceea ce e și normal, dar ce se vede clar e că suntem încă pe un trend ascendent, și cel mai probabil tot ce sperăm e să domolim panta, poate să o aplatizăm, ca prin aprilie. Și când vedeți graficul celălalt, încercați să faceți „din ochi” o medie, poate vă ajută să înțelegeți mai bine cam care e situația.