Apple răspunde la DMA

Când am intrat prima oară în lumea calculatoarelor, pe la începutul anilor ‘90, credeam că calculatorul va fi unealta care să elibereze oamenii. Bine, nu chiar la-nceput, la început eram ferm convins că calculatoarele erau doar pentru jocuri, și tot ce visam era cum să-l fac pe prințul ăla din Persia să o salveze pe prințesă. Dar pe măsură ce înțelegeam ce posibilități îți oferă, am înțeles că tehnologia este politică, mereu politică - dar o vedeam ca o forță de schimbare în bine. Tehnologia ne poate eleva, ne poate crește, ne poate elibera.

30 de ani mai târziu, știu mai bine de-atât. Suficient de bine cât să realizez diferența dintre eliberare prin accesibilitate și sclavie. Iar Apple este exact cea mai bună portretizare a cum să preiei o unealtă a eliberării și să transformi clienții în sclavi. Și asta e ce a văzut și Uniunea Europeană când a dat acel Digital Markets Act - și le-a impus celor de la Apple să suporte magazine de aplicații independente, posibilitatea de a-ți pune propria aplicație pe un dispozitiv Apple și de a folosi un alt browser decât cel de la Apple. În caz că nu știați, chiar și când folosiți Firefox sau Chrome pe soluțiile mobile de la Apple folosiți, de fapt, tot Safari, un browser furat din open source, pe care l-au dat înapoi în scârbă și cu mare întârziere pentru a fi preluat de Google (dar nu vorbim despre marele bolnav al Big Tech, acest Imperiu Otoman de secol XX al secolului XXI).

Răspunsul Apple este un scuipat în fața clienților care plătesc de două sau trei ori mai mult un produs de-al firmei decât lumea normală. Și mă plâng de chestia asta pentru că Apple încă este firma cu cea mai mare capitalizare de piață: 3 trilioane de dolari. Voi știți ce sunt 3 trilioane de dolari? Sunt milioane de sclavi care muncesc zi de zi pentru a-și plăti produsele acestei companii. Sclavia funcționează altfel în capitalism, dar funcționează.

În fine, ce vreau să zic e că o companie care valorează 3 fucking trilioane de dolari nu are dreptul să răspundă ca un copil de 3 ani la schimbări legislative, dar fix asta a făcut. S-a dat cu fundul de pământ și a zis „bine, accept, dar doar în Europa”. Ce înseamnă asta? Habar n-am. Cum poate Firefox să funcționeze normal „doar în Europa” și anormal în restul lumii? Habar n-am. Mozilla se plânge de asta, dar și noi ar trebui să ne plângem de asta. Dacă cineva își ia dispozitivul Apple și vizitează Tunisia, ce o să facă, o să-i închidă aplicațiile care sunt încărcate pe telefon? Când este într-un VPN în Europa are voie să-și instaleze alte aplicații, altfel nu?

Este doar un alt caz de „malicious compliance” - atunci când faci lucrurile ca să satisfaci niște cerințe legale, dar vrei neapărat să scuipi în ochii clienților care au dat bani pe produsele tale. Pentru că asta e - e un semn că nu îi interesează calitatea produselor pe care le vând, ci interesul lor e ca cumpărătorii să rămână captivi lui Apple, să plătească taxa de 30% (nu știai că toate cumpărăturile sunt taxate mai mult decât taxează statul român? Ah, ok). Dar e ok, între timp băieții care militează pentru libertatea individuală o să-ți plângă pe la colțuri pe Xitter că Uniunea Europeană e rea, că normal că e rea.

În fine, atâta am de spus. Și dacă vă simțiți inconfortabil cu asocierea Apple și sclavie, să nu uităm că Apple e una din companiile care publică rapoarte și indicații anuale despre cum „se luptă cu sclavia în lanțul de aprovizionare”. Nu e ca și cum debarcă cu trupe să împuște sclavia pe care o întâlnește în lanțul de aprovizionare, doar sunt conștienți că ea există și din când în când pune câte-un powerpoint să ne reamintească că ei se luptă cu ea. Pentru că nu faci 3 fucking trilioane de dolari fără un pic de trântă cu sclavia. Doar că ei se ocupă doar de aia din lanțul de aprovizionare. Pentru aia de partea plătitorilor, vedem foarte clar cu ochiul liber - un scuipat în ochi și malicious compliance - poate mai avantajăm un pic idioții utili care fac campanie contra singurului organism guvernamental care le mai pune frână în lumea așa-zis liberă.

Dacă vrei un rezumat: Apple e sclavie. Sănătate.