Deocamdată, AI-ul nu a rezolvat nimic

Aud că oamenii au păreri despre Sam Altman și concedierea lui de la Open AI. Și eventuala reangajare a serviciilor lui la Open AI. Pentru mulți oameni, AI-ul e doar despre bani. Anul trecut erau NFT-urile. Crypto, acum doi ani. Învață cum să vinzi pe Amazon, acum 3. FOREX, pariuri, MLM-uri. 10.000 de ore să devii expert. Citește cărțile astea la 10x viteză, și o să fii zeu între oameni. Totul ca să te îmbogățești cât mai rapid, faci investiții, HODL până când vinzi și devii miliardar.

AI este, desigur, diferit. AI nu e o schemă de îmbogățire rapidă; nu pentru noi, cel puțin. Noi vom plăti 10 sau 20 de dolari pe lună pentru a folosi AI-ul. Sau 50. Sau 100 de dolari pe lună, că probabil nu va fi suficient să ai abonament la unul singur, va fi ca la streaming services, că o să întrebi și la ChatGPT, și la Bard, și la Llama, și la DALL-E și la ăla de la Adobe și la… Dar esența acestor servicii este că sunt niște servicii foarte ieftine pentru a înlocui oamenii - oameni care vor face ce anume? Cum vor putea să își permită serviciile astea dacă nu vor mai avea loc de muncă? Cui o să mai ofere serviciile astea? Cine își va mai permite să cumpere orice?

Stai, poate sunt un pic confuz. Pentru că mă uit un pic în jur și încerc să îmi dau seama dacă este vreo problemă pe care a rezolvat-o AI-ul în această perioadă în care firmele white-collar taie din personal, și nu văd niciuna. Poate vedeți voi, nu știu, că eu nu văd, și deocamdată nu merită investiția pentru a mă expune unei astfel de intruziuni în proiectele personale sau proiectele comerciale pe care le am.

Furt intelectual și lada de gunoi

AI-ul de 2022-2023 este cel mai mare furt intelectual din toate timpurile. Nu știu dacă ați văzut exercițiul de prestidigtație pe care l-au făcut oamenii de la OpenAI, Alphabet, Meta, Adobe, Microsoft și alții. Toate sistemele astea sunt antrenate pe… ce? Pe miliarde de informații? Ce informații? Cine a verificat că sunt respectate drepturile de autor și că informațiile folosite pentru antrenament sunt corecte? Câte milioane de angajați au confirmat corectitudinea datelor folosite?

Poate că asta e chestia care l-a concediat pe Sam Altman. Nu știu. Poate că deja e prea târziu, poate companiile astea sunt prea bogate ca să mai poate fi contestate în cadru legal, poate cutia Pandorei a fost deschisă și nu mai există niciun motiv să creezi nimic, pentru că companiile astea cu AI-ul vor veni și-ți vor monopoliza conținutul, ți-l vor arunca în malaxorul lor și vor regurgita treaba pe care o faci tu. Nu mai merită să desenezi, să scrii, să cânți, că există un MLM (cu sensul de Model Lingvistic Masiv) care să facă treaba de zece ori mai bine, mai ieftin ca tine.

Chiar recent văzusem un tip invitat să prezinte la un curs de viitori programatori. Le-a povestit despre cum AI-ul oricum o să-i lase fără o meserie, că e inutil, și că trebuie să sară în barca AI. Omul chiar prezintă proiectul la care lucrează, un chatbot cu AI care face niște lucruri super-inteligente. 8 zile mai târziu, ChatGPT a dat drumul la un motor ușor de integrat în paginile web care făcea fix ce făcea ăsta, practic ștergându-i și contribuția la mediul comercial, și investiția.

Dar ce nu am înțeles este ce anume produc toate motoarele astea de AI? Mai mult spam, am văzut. Concedieri în masă, traduceri mai proaste, articole în presă de calitate mai slabă și care apar mai des în feed-urile mele, dar altceva? Are AI-ul vreo rezolvare pentru corupția endemică din România? Hai, ceva mai simplu: pentru buna organizare și administrare a unui oraș? Sau, nu știu, poate AI-ul să contribuie la pusul unui asfalt mai drept? Sau pusul unui asfalt care să nu crape de la primul ger? Culege cartofi mai repede? Elimină munca fizică din culesul cafelei sau fructelor de cacao? Îi ajută pe oameni să renunțe la automobile pentru o planetă mai curată? Soluții pentru mai puțin plastic? Ajută cu colectarea gunoiului la mine în cartier? Scade ziua de muncă a oamenilor pentru a le permite un trai decent fără grija zilei de mâine? Dărâmă edificiul sufocant al capitalismului? Face jocuri mai bune? Jucării mai simpatice, care să nu facă vraiște creierul copiilor? Ajută la eliminarea dependenței de păcănele?

Serios, face AI-ul ceva bun?

Am înțeles, voi toți sunteți manageri de business-uri de 5000 de oameni, și vă dă un motiv să dați afară 80% din oameni cerându-le celorlalți 1000 să facă și treaba concediaților. Dar noi, ăștia care nu avem bugete de miliarde și vrem doar o viață decentă, pentru noi, face ceva AI-ul ăsta? A, îți face munca mai ușoară? Până când, până când o să afle șeful tău că folosești unealta și o să-ți dea de zece ori mai mult de făcut, că folosești Ei Ai?

Așa că poate mă întrebi ce anume face Sam Altman, și o să-ți spun că nu știu, poate să și sugă șosete transpirate din partea mea. Probabil Sam Altman face o chestie criminală, pe care dacă ai face-o tu ai intra la închisoare. Cam asta face, și parcă e neimportant dacă Sam Altman va mai lucra la OpenAI sau nu.

Și celor care o să-mi zică că e vizionar sau ceva, ziceți-le că și eu am avut o viziune cu „o să fac mai mulți bani”, e o viziune destul de limitată și proastă, și m-am trezit trezit cu gust de șosete transpirate în gură, ceea ce mă face să cred că probabil Sam Altman nu doar poate dar chiar și suge șosete transpirate. Puteți să mă citați pe treaba asta, oricum e o opinie mai argumentată decât orice îți pot spune experții în TECH.