Cârja și cele 10.000 de ore

Poate unul din lucrurile care m-a frustrat la reacțiile de la articolul despre ce nu rezolvă AI-ul e că a revenit argumentul că „ChatGPT te ajută la învățare”. Doar că învățarea nu funcționează așa cum își închipuie mare parte din oamenii care zic că ChatGPT te ajută la învățare.

În primul rând, există moduri pozitive în care poți folosi ChatGPT pentru a învăța. Pomenea unul din comentatori că poți folosi ChatGPT să-ți facă o sinteză dintr-un articol să vezi dacă merită citit. Poți folosi un MLM (Model Lingvistic Masiv) pentru a recupera informația dintr-un PDF bușit, sau pentru a ușura accesul la informație. Bun.

Dar genul asta de folosințe sunt destul de rare și destul de avansate. Majoritatea pomenesc mai degrabă de faptul că ChatGPT nu doar îți dă codul de-a gata dar ți-l și explică. La fel cum și pe Stack Overflow alți oameni îți și explică de ce lucrurile sunt făcute așa, după care îți dau codul. Dar tot majoritatea vor purcede să ia codul ăla cu copy-paste și să meargă mai departe, fără să citească un eseu plictisitor despre cum și de ce e scris codul de mai jos. Vezi codul, copy-paste, și gata.

Ceea ce văd ei ca sprijin pentru învățare este că lor le ia din obstacolele puse de fix obiectul învățării. Nu, dacă iei cu copy-paste nu ești mai câștigat. Cred că nu am mai luat cu copy-paste de pe SO cod de mai bine de cinci ani, poate zece. Țin minte că acolo unde am folosit o soluție de pe Stack Overflow am pus un comentariu cu link-ul și am explicat în detaliu de ce am luat soluția respectivă; în plus, codul pe care îl scriam nu avea probleme de licențiere (care ar trebui să fie una din grijile principale ale unui programator când contribuie cod la un proiect). În fine, ideea cu exemplul personal e că mereu optez pentru a înțelege ce soluție se abordează și de ce, eventual apreciez foarte mult link-urile către documentație. Doar luând cu copy-paste nu învăț nimic. În plus, poate că studiind documentația aflu fie că există o metodă mai bună, actualizată, fie că problema e un pic diferită decât cum a fost prezentată.

Știm cu toții mitul celor 10.000 de ore investite pentru a deveni un expert. Întrebarea este în ce anume investim efortul acela? În a compune poezii către o unealtă automatizată nestandardizată care îți răspunde după cum plouă sau ninge pe Șureanu? În a apăsa CTRL-C ALT-TAB CTRL-V? Sau în a înțelege elementele intime ale tehnologiei pe care le folosești? Domnul expert în apăsat taste o să se uite cu jind, probabil, la oamenii care își încep colecția de sfaturi practice de programare cu „învață să scrii foarte repede la tastatură”.

În al doilea rând, să zicem că folosești cu mult talent un MLM pentru a te ajuta în muncă. Poți face munca aia fără robot? Părerea ta e utilă și informată fără robot? Este principiul cârjei - o unealtă excelentă pentru un om care suferă de o imobilitate temporară, dar care folosită la infinit îți modifică capacitatea de mișcare pentru a integra acea cârjă - nu vei mai putea, cu alte cuvinte, merge pe picioarele tale fără a avea mari dificultăți.

Sunt lecții pe care nu vrei să le înveți pe propria piele, dar pe care oamenii refuză să le învețe, cel puțin acum, în programare, în principiu pentru că programarea acum încă e un mediu expansiv. Deja e incredibil de vast (atât de vast încât nu mai poate fi stăpânit complet de un om), și încă se va mai dezvolta, dar oamenii încearcă fix să fenteze partea de fundamente în funcționare în loc să scurt-circuiteze în alte părți. Totul e făcut în numele productivității, obsesia care face capitalismul corporativ american la fel de aspru ca comunismul stalinist.

Și vorbind de productivitate, auzisem un alt exemplu, la fel de înnebunitor. Cineva îmi povestea cum, într-o conversație, un individ îi reproșa altuia că are o viață normală în afara muncii: „De-asta nu sunteți voi buni, pentru că nu vă dedicați, ca mine, tot timpul învățării”. Învățarea, iarăși, nu funcționează așa. Doar stând cu nasul în cărți nu e suficient, ai nevoie de viziune, de gândire laterală, de legături în afara domeniului, care să fixeze informația. Ai nevoie de timp pentru a fixa informația, ai nevoie de relaxare, ai nevoie să variezi activitățile.

De exemplu, să mergi la un concert de-al lui Gheboasă, că practic toată România are azi o opinie despre asta. Așa că îl punem pe Enescu deoparte, ascultăm Gheboasă, noua Barbra Streisand a României.