O problemă de economie

Zilele trecute am tot citit diverse opinii despre dinamica prețurilor la carburanți. În principiu ideea generală era de fapt că statul e de vină pentru că după creșterile prețurilor - creșteri corelate cu creșterea prețului barilului de petrol - nu vedem o scădere a prețurilor. Tezele exprimate de oameni ca Vali, destul de convinși că motivul pentru care nu scad prețurile atunci când scade prețul barilului de petrol este că statul ia banii ăia.

Există, desigur, niște greșeli de logică evidente. În afară de situația în care avem un stat mafiot care se prezintă cu niște băieți cu serviete să ia banii de la oameni, statul nu poate să ia ceva fără să facă publică decizia asta. Că așa acționează statul, prin comunicare publică; și undeva ar fi trebuit să apară decizia de mărire a accizelor, taxelor, impozitelor, sau orice pentru a lua mai mulți bani la buget pe litrul de benzină.

Doar că nu s-a întâmplat asta, și am cea mai bună dovadă. OMV Petrom, companie publică listată la bursă, a făcut profit record. Oamenii de la Profit scriu despre asta cu entuziasmul orbului căruia i se explică că ceea ce credea el că e roșu e de fapt albastru.

Ce înseamnă asta? Pentru Profit înseamnă că de fapt au primit niște bani ca în loc să facă o analiză economică reală, să transcrie un comunicat de presă scris la birourile OMV Petrom. E bine că Profit face datele astea accesibile, dar împachetarea cu titlul ăla triumfalist arată o detașare extraordinară față de impactul creșterii prețului benzinei asupra populației - creșterea prețului e raportată ca un factor extern companiei OMV Petrom, cumva că prețul benzinei e un fenomen care li se întâmplă celor de la OMV, nu este un lucru pe care ei îl stabilesc, și nu e o marjă de profit pe care ei și-o controlează. Ceea ce e o primă încercare de manipulare a opiniei publice, cumva asemănătoare cu fenta logică pe care a făcut-o și Vali când a zis că nu, nu, statul e de vină că prețul rămâne sus. Și nu, nu sugerez că Vali ar fi primit bani să dea ideea asta mai departe, doar că Vali a fost manipulat el la rândul lui și i s-a părut o idee bună de dat mai departe.

Pentru acționarii OMV Petrom astea sunt vești bune - nu știu cât dă OMV dividende, dar cumva e o dovadă că ținându-și banii în acțiunile OMV a meritat. Practic, e o palmă dată celor care investesc în energii regenerabile, în diverse experimente tehnologice - iată, investind în rafinării încă faci mai mulți bani ca restul.

Pentru statul român mi se pare că treaba asta înseamnă că multe înjurături pe care și le-a primit sunt nejustificate. Acum, știu că nimeni din social media nu o să-și ceară scuze vreodată pentru vreo înjurătură sau o minciună zisă (doar v-am zis că adulții mint), doar că nu statul român e neapărat de vină pentru situația asta; și într-o societate democratică intervenția statului în economie e greșită. Desigur, e greșită și încercarea aia de a da 50 de bani la litrul de benzină, dar treaba asta se întâmplă pentru că de la Victor Ponta România nu a mai avut prim ministru - uitați-vă numai peste lista premierilor de la Ponta încoace și o să vedeți că fie au fost oameni incapabili de a lua decizii reale, fie au fost oameni cărora li s-au pus constant piedici și, per total, n-au făcut nimic. (și nu, Cioloș cu a lui Cumințenie nu a făcut cine știe ce).

Revenind, așadar, România e neguvernată, și în general lucrurile au mers în direcția corectă - din păcate am fost loviți și de pandemie, și de război, și dacă ar fi fost un moment în care ar fi prins bine să avem o țară guvernată, ăsta ar fi fost unul. Prețurile la mâncare s-au cam dus la 150% față de de anul trecut și veniturile populației generale nu s-au mărit real. Cifra inflației e ținută cât mai jos de lucruri care nu se duc înspre coșul zilnic, ăla pe care acum un salariu minim nu îl mai acoperă. Cu alte cuvinte, o mare parte a românilor sunt incapabili să câștige peste necesitățile primare pentru trai, și intră într-o spirală a îndatoririi sau a disperării, după caz. Și în tot acest timp la conducere sunt niște liberali ostili liberalismului și niște social democrați pe care îi cam doare în cur de populația generală, deși declarativ mor de dragul lor. Dar fix guvernul nu e de vină pentru prostiile astea cu benzina. Pentru că guvernul român a cedat ideologic în fața primilor care s-au plâns că nu le convine ceva.

Ce înseamnă pentru populație profitul OMV Petrom? Înseamnă, practic, că au rămas fără protecție în fața vechililor care îi jupoaie, că statul român e un arbitru inutil și că România are nevoie să-și redefinească noțiunile ca libertate economică, să nu permită ca în numele unei false libertăți economice să ducă o și mai mare parte din populație sub pragul sărăciei. Ceea ce face Petrom ar trebui să fie ilegal nu pentru că ar trebui să fie ilegal să faci profit, ci pentru că ar trebui să fie ilegal să subminezi economia națională pentru profitul unei singure firme.

Trebuie înțeles că nu vorbim de capitalism aici; capitalismul e mort de multă vreme, înlocuit de o formă sinistră de oligopol care nu are nimic de-a face cu libertatea economică. OMV Petrom face profit de cinci ori mai mare pentru că nu are cine să-i oprească, pentru că orice concurență ar avea ar vrea și ei să facă profit de cinci ori mai mare, asigurându-se că e imposibil să existe alternative. Pentru că nu poți să faci concurență la un lanț industrial atât de complex - că nu îți permiți accesul la rafinării, la facilitățile de stocare, la lanțurile de transport pentru a porni o alternativă, o concurență.

Și cât timp statul român nu face ceva contra acestui oligopol, el nu există. De-asta Grecia sau Bulgaria nu ne extrădează infractorii. De-asta Viktor Orban vine să spună discursuri rasiste la noi în țară - pentru că probabil în Ungaria ar fi fost taxat, dar în România nu are cine.

Și ce e amuzant e că cei care se vor da cel mai tare cu curul de pământ că îi deranjează slăbiciunea statului român sunt aceiași care se plâng că statul român le impune biruri prea mari. Dar, cum ziceam, adulții mint, și o fac fără rușine.

PS: Între timp, amuzant, ministrul Agriculturii refuză să informeze cât grâu s-a recoltat anul ăsta. Că probabil nici el nu știe.

Rafinăria Petrobrazi, noaptea, via OMV Petrom

Rafinăria Petrobrazi, noaptea, via OMV Petrom